Amnesty groep
Amersfoort

Hieronder lees je welke activiteiten de werkgroep Amnesty Amersfoort in de afgelopen jaren heeft georganiseerd:


 

Aandacht voor internationale vrouwendag bij het Brandpunt

Op 10 maart 2024 stond de werkgroep Amnesty Amersfoort bij Brandpunt met een stand en een petitielist voor Narges Mohammadi in het kader van Int Vrouwendag. Narges Mohammadi een Iraanse mensenrechtenactiviste. Vorig jaar ontving zij de Nobelprijs voor de Vrede.. Ze is vanwege haar activiteiten en artikelen verschillende malen veroordeeld tot celstraffen. In 2016 tot een celstraf van zestien jaar. Na de dood van Mahsa Amini in september 2022, waarschijnlijk door geweld van de Iraanse religieuze zedenpolitie, betuigde ze vanuit haar cel haar steun aan de massaprotesten tegen de Iraanse overheid en organiseerde ze solidariteitsacties in de gevangenis, wat haar op een nog zwaarder regime kwam te staan.  Amnesty International benoemde haar tot een gewetensgevangene en roept op tot haar onmiddellijke vrijlating.

Ruim 70 mensen tekenden de petitie voor haar vrijlating.

 240310 Brandpunt

 


Activiteiten uit voorgaande jaren

2023


Zaterdag 9 december:

Zeer succesvolle schrijfactie Write for Rights in de bibliotheek Eemland

Ook dit jaar organiseerden we een schrijfevenement in de espressobar van Bibliotheek Eemhuis. In totaal zijn er 698 brieven en kaarten geschreven, een geweldig resultaat.

Tussen 15.00-16.00 uur ging Naïma Azough in gesprek met met Eduard Nazarski over vluchtelingen, migratie, de actualiteit en internationale vraagstukken. De noodzaak van een gesprek over universele mensenrechten en polarisatie is na de recente ontwikkelingen in Nederland en het Midden-Oosten alleen maar groter geworden. Dit gesprek was tijdens de schrijfactie Write for Rights in bibliotheek Eemhuis en werd georganiseerd door de werkgroep Amnesty Amersfoort.

Naïma Azough is zelfstandig adviseur en moderator. Tot 2010 was ze Tweede Kamerlid, daarna o.a. actief voorzitter van Commissie 'Aanpak meisjesslachtoffers loverboys/mensenhandel in de zorg voor jeugd', ook wel aangeduid als de Commissie Azough. In 2016 was zij speciaal rapporteur polarisatie en extremisme.

Eduard Nazarski bekleedt functies bij organisaties voor vrede en mensenrechten. Hij was van 2020 tot en met 2022 voorzitter van de jury van de Mensenrechtentulp een prijs van de Nederlandse overheid om mensenrechtenverdedigers te steunen in het werk dat ze doen: het belichten, beschermen en verbeteren van mensenrechten in de wereld. Ook reisde hij afgelopen jaar voor stichting Vluchteling naar 9 landen aan de grenzen van Europa om te zien hoe het daar met vluchtelingen gesteld is.

 Middel 1ldpi

Foto's: Linda Bouritius


13 oktober 2023: 
 

Amnesty Drag-avond groot succes

Even leek het erop alsof vrijdag de 13-e het feestje zou verstoren: er waren geen kandidaten voor de dragrace en het regende pijpenstelen. Maar dankzij het geweldige gastvrouwschap van Amy Astoria en Victoria Vyper en de ondersteuning door van Maicel van den Heuvel werd het op 13 oktober 2023 een fantastische avond bij KaDE-café. Bijna 40 mensen trotseerden de regen om de twee dames te zien optreden. Tussen hun optredens door, boog de zaal zich over regenboogvragen als ‘In hoeveel landen is homoseksualiteit strafbaar?’ en ‘In welke stad in Nederland werd in mei de regenboogvlag verbrand?’. De winnaars krijgen binnenkort een lunch aangeboden bij café Lapart.
 
Vrijwel alle aanwezigen lieten bovendien een foto van zichzelf maken met een bijzondere regenboog achtergrond, die binnenkort te zien zal zijn op Instagram en Snapchat. Bovendien deden vijf vrijwilligers mee aan de speed-dragrace, waarbij zij in verschillende rondes gedurende 40 seconden een Lip sync-opdracht kregen. Het publiek koos de winnende deelnemer door harder en nóg harder voor de vijf kandidaten te applaudisseren. Zij wonnen alle vijf een regenboogkaars van Amnesty. Het was kortom een feestje en een geslaagde avond, waarbij bijna iedereen de Amnesty petities tekende.
 
    Middel 8ldpi   Middel 5ldpi

18 september 2023: Collegetour in de Vredesweek over Moderne Slavernij


Op maandagmiddag 18 september organiseerde de Ambassade van Vrede Amersfoort in nauwe samenwerking met Amnesty Amersfoort een collegetour in de Raadzaal van het stadhuis te Amersfoort voor leerlingen van het Farel College. Wethouder Nadya Aboyaakoub (onder andere jeugdzorg), ervaringsdeskundige Bonnie Geus en Gerrit Sepers, voorzitter van de werkgroep Amnesty Amersfoort spraken over moderne slavernij.

Dit jaar is er in de Vredesweek aandacht voor de afschaffing van slavernij 150 jaar geleden. Vandaag de dag zijn naar schatting 50 miljoen mensen wereldwijd slachtoffer van moderne vormen van slavernij. Ook in Nederland.


7 september 2023: Minka Nijhuis: 'Vrijwel zonder hulp houdt het verzet in Myanmar stand' in KaDe-café:

Op 7 september organiseerde de werkgroep Amnesty Amersfoort in Kade café een avond over de vergeten oorlog in Myanmar. Bijna veertig mensen woonden deze avond bij.

Het is heel bijzonder hoe een brede coalitie van demonstranten en verzetslegertjes in de jungle van Myanmar stand houdt tegen de junta in Myanmar. Vrijwel zonder hulp van buitenaf organiseren ze stilte stakingen en demonstraties. Daarbij zijn ze noodgedwongen inventief. Jonge vrouwen spannen lijnen met lingerie over de weg om tanks tegen te houden. Demonstranten plakken foto’s van de legerleiding op olievaten waarachter ze zich verschansen. In de jungle vormen ze kleine guerrilla legertjes, die zich met zelfgemaakte wapens en drones verzetten tegen de militairen. Ogenschijnlijk kansloos tegen het leger dat wapenleveranties krijgt uit China en Rusland. Maar ze houden vol en hebben in de jungle naast schuilkelders en posten voor scherpschutters ook scholen, medische hulpposten en werkplaatsen voor protheses gebouwd.

Jongeren
Minka Nijhuis, die als journalist al ruim dertig jaar in Myanmar komt en hierover schrijft voor onder andere NRC en de Groene Amsterdammer, heeft gezien hoe vastberaden de opstandelingen zijn om de macht van de junta te breken. 'Het zijn vooral jonge mensen', legt ze uit aan de bijna veertig mensen die op 7 september naar KaDe zijn gekomen om haar verhaal te horen. 'De jongeren hebben na 2015 kennis gemaakt met prille vormen van democratie en zijn vastbesloten om die terug te winnen'.

Anderhalf miljoen vluchtelingen
Economische en geopolitieke belangen maken dat Europese en Zuidoost-Aziatische landen huiverig zijn om het verzet in Myanmar te steunen. Aung San Suu Kyi is gevangen gezet na een schijnproces. Haar rol is uitgespeeld, de medische zorg die ze nodig heeft wordt haar onthouden. Ondertussen verslechtert de situatie in de steden. Ruim anderhalf miljoen mensen zijn al op de vlucht en bivakkeren in kampen aan de grens met Thailand.

Dichter wordt legerleider

‘Geen van de militaire experts had gedacht dat het verzet het zó lang zou volhouden’, aldus Minka Nijhuis. Eén van die legertjes is opgericht door een dichter, die in zijn gedichten jarenlang geweldloos verzet voorstond. Maar na de staatsgreep van twee jaar geleden vertrok hij getergd naar de jungle, vastberaden om door te vechten tot de junta verdreven is. 


Pride walk Amersfoort 2023

 
 

     

De Pride Walk op 27 juli was een feestje, maar ook een protest. Drag queen Ashley Knight en anderen maakten in toespraken duidelijk dat het protest nog steeds nodig is. Hiermee onderschrijven wij het doel en noodzaak van de Pride Walk. De Pride is immers ontstaan ooit als protest tegen de onderdrukking en discriminatie van de regenboog gemeenschap.
Ook in Amersfoort is aandacht nodig voor tolerantie en en acceptatie. Dat bleek uit de eieren die op de vlag gegooid werden...

       Pride 2023 Amersfoort Ietse Horneman 3 1024x768


2022

Gastles in de Vredesweek 2022

Op donderdag 22 september gaf Amnesty Amersfoort een gastles bij het Farel College. Ruim 100 leerlingen van de bovenbouw VWO en HAVO zagen eerst de film "Ghostfleet" en gingen daarna in gesprek met vrijwilligers van Amnesty Amersfoort en met wethouder Nayda Aboyaakoub, van onder andere primair- en voortgezet onderwijs. Aanvankelijk dacht niemand dat mensenhandel in Nederland zou voorkomen. Aan de hand van het gesprek en filmpjes op tiktok werd duidelijk dat mensenhandel ook in Nederland voorkomt. Deze activiteit organiseerde Amnesty Amersfoort in samenwerking met de ambassade van Vrede.

     

  


1 september tot en met 2 oktober 2022: Themamaand over mensenhandel: 'Onder Onze Ogen’

 

Amnesty is onvoorwaardelijk gekant tegen mensenhandel. Een industrie gericht op uitbuiting, die voorkomt in verschillende bedrijfstakken maar vooral in de horeca en de seksindustrie. Daarom organiseerde de werkgroep Amnesty Amersfoort in september de vertoning van twee films over mensenhandel: Glost Fleet op 5 september en Paradise Suite op 19 september.

 
 
 
Ghost Fleet is een opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Paradise Suite is een speelfilm over vijf migranten, die als schaduwen een onzichtbaar leven leiden in Amsterdam. Na de vertoning van de films is er een gesprek met de zaal over het thema mensenhandel. Voor deze gesprekken worden gastsprekers uitgenodigd. Op 19 september is dat Frederique Janssen van CoMensHa. De werkgroep Amnesty Amersfoort organiseerde de vertoning van deze films in samenwerking met Movies that Matter on Tour Amersfoort bij filmhuis De Lieve Vrouw.
 

Foto-exposities

 
Aan zes bekende (prijswinnende) fotografen is gevraagd situaties in beeld te brengen, die op een indringende manier het onderwerp mensenhandel onder onze aandacht kunnen brengen. Zij maakten speciaal voor deze expositie nieuw werk De fotografen zijn: Ernst Coppejans (Volkskrant) Saskia Aukema, Carla Kogelman, Sandra Minten, Joris van Gennip (Volkskrant) en Kees van de Veen (NRC, Trouw).De expositie ‘’Onder Onze Ogen’’ is van donderdag 1 september t/m zondag 2 oktober te zien in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Op de Zonnehof, voor het Rietveldpaviljoen is er ook een buitenexpositie ‘’Open je Ogen’’  plaats, een initiatief van CoMensha in nauwe samenwerking met Stichting Open Mind. De buitenexpositie is te zien vanaf 8 september. De opening van beide exposities is op donderdagavond 8 september met medewerking van burgemeester Bolsius en Raymond Venema van CoMensha. 
 
Deze themamaand over mensenhandel is georganiseerd door Fotostad 033 in samenwerking met COMENSHA, Amnesty Amersfoort, Movies that Matter on tour Amersfoort, Gemeente Amersfoort, Stichting Open Mind en Spiritueel Cultureel Centrum (SCC).
 

28 juli: Amnesty Amersfoort liep mee met de Pridewalk


Dit jaar was de Pridewalk op donderdag 28 juli en natuurlijk liep Amnesty Amersfoort weer mee.


     

  


17 juni: Schrijfmiddag voor Oekraïne en aandacht voor vluchtelingen

 

Op maandag 20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Op dit moment zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht voor de oorlog in hun land. Daarom organiseerde Amnesty Amersfoort in samenwerking met bibliotheek Eemland op vrijdagmiddag 17 juni een schrijfactie voor Oekraïne. Bezoekers aan de bibliotheek schreven kaarten, petities en brieven, onder andere naar de Russische ambassadeur. Op deze middag werd ook stilgestaan bij de vluchtelingenproblematiek en brieven geschreven aan de staatssecretaris. Er zijn meer dan vijftig (53) brieven geschreven, een geweldig resultaat. Alle briefschrijvers bedankt.

          

 


 27 mei: Right to feel free

Een kleurrijke avond over #inclusie en #diversiteit in café LApart

Een inclusief feestje waarin iedereen zichzelf mocht zijn. Omdat jezelf kunnen zijn geen luxe is maar een recht. Na de pubquiz met veel vragen over LHBT-rechten in Nederland en wereldwijd, vertelde dragqueen Venom hoe het was om voor het eerst als drag naar buiten te gaan, ze gaf opmaaktips  en sloot af met een one-woman show. Een geweldige avond.