Elk jaar op 10 december (Wereldmensenrechtendag) organiseren we een Write for Rights evenement. Hieronder staan de fotoverslagen van de afgelopen jaren op een rijtje.
Daarnaast organiseren we nog tal van andere activiteiten.
Die kun je hier teruglezen
2023
Voormalig tweede kamerlid Naima Azough interviewde oud Amnesty Nederland directeur Eduard Nazarski tijdens de write voor rights actie. Het werd een indringend gesprek over mensenrechten, vluchtelingen en hoe nu verder. Een compilatie gefilmd in het Eemhuis Amersfoort.
Klik op de foto om de compilatie te bekijken.
2022
Ook dit jaar organiseerden wij weer een schrijfactie op 10 december in bibliotheek Eemhuis. Er zijn 154 brieven geschreven en 274 kaarten. Aan het eind van deze succesvolle schrijfdag bleven veel mensen luisteren naar de uitzending in de espressobar waar Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh vertelde dat ze dit jaar met extra aandacht schreef voor Nasser Zefzafi. Hij werd opgepakt omdat hij een preek in een moskee onderbrak in de stad waar haar familie vandaan komt. Nasser zit al lange tijd onder verschrikkelijke omstandigheden in eenzame opsluiting. Hij werd gemarteld en tot 20 jaar cel veroordeeld. Bonnie Geus vertelde over haar traumatische ervaringen met mensenhandel. Die gebruikt ze nu om op o.a. scholen voorlichting te geven en jongeren alert te maken op signalen van mensenhandel bij jongeren in de klas. Jos Houtman van Kei-roze stond stil bij de discriminerende wetten voor LHBTi+ in Rusland maar onderstreepte dat ook in Amersfoort oudere LHBTi+-ers nog regelmatig in de kast blijven wanneer zij in een verpleeghuis komen te wonen, uit angst om gepest te worden. Floris van Dijk van kamp Amersfoort legde de parallel tussen de politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Amersfoort werden opgesloten en gemarteld met de politieke gevangenen voor wie we als Amnesty ook dit jaar schrijven.Stadsdichter Twan Vet schreef speciaal voor deze gelegenheid dit gedicht:
Gerrit Sepers voorzitter van Amnesty Amersfoort, stond stil bij de onmenselijke omstandigheden waaronder vluchtelingen in Lesbos worden opgevangen en bij de zogenaamde push-backs, waarbij vluchtelingen worden teruggestuurd de zee op. 'Schrijven heeft zin', benadrukte hij, 'Autocraten houden niet van de aandacht. Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering voor deze mensen en komt één op de drie mensen na de schrijfactie vrij.'
2021
2020
2019