Amnesty groep
Amersfoort
 Van oktober t/m mei kun je bij De Lieve Vrouw een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek, georganiseerd door de vrijwilligers van Movies that Matter On Tour Amersfoort.
 
 
 
14 april: The Promise
 
2504 Promise
 

Een vergeten strijd, een verloren toekomst. In de jaren zestig leek het erop dat West-Papua onafhankelijk zou worden. Maar internationale belangen, geopolitieke machtsverhoudingen en economische winstoverwegingen beslisten anders. Met uniek en indrukwekkend gerestaureerd 35mm-archiefmateriaal brengt The Promise deze geschiedenis opnieuw tot leven en onthult de film hoe een volk systematisch wordt verraden en onderdrukt. Wanneer Nederland zich voorbereidt op de onafhankelijkheid van Nederlands Nieuw-Guinea, komt Indonesië in verzet. Onder druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties wordt in 1962 het gebied overgedragen aan Indonesië, met de belofte van een volksraadpleging. Maar die zogenaamde ‘Act of Free Choice’ blijkt een schijnvertoning. Sindsdien worden Papoea’s in Indonesië op grote schaal vervolgd, verdreven en vermoord – een van de meest genegeerde genocides ter wereld. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog laat de film zien hoe de toekomst van West-Papua niet alleen werd bepaald in diplomatieke achterkamertjes, maar ook door het bedrijfsleven, waar invloedrijke westerse elites, waaronder Prins Bernhard, economische belangen boven mensenrechten leken te stellen. Terwijl de enorme bodemschatten van West-Papua tot op de dag van vandaag worden ontgonnen door veelal westerse bedrijven, wordt de inheemse bevolking stelselmatig onderdrukt. Met aangrijpende verhalen van Papoea’s in ballingschap en hun strijd voor erkenning schetst regisseur Daan Veldhuizen in The Promise een pijnlijk beeld van hoe kolonialisme plaatsmaakte voor neokolonialisme – en hoe de wereld bleef zwijgen. 

 

Mei: Flophouse America

2505 flophouse

 

De 12-jarige Mikal werd geboren en opgevoed in een hotelkamer die hij deelt met zijn ouders, die worstelen met verslaving. Gedreven door liefde en de wens voor een beter leven, is Mikals grootste verlangen dat zijn moeder stopt met drinken. Maar wat is er werkelijk nodig om iemand te laten veranderen? Door de ernstige woningcrisis in de VS worden veel gezinnen gedwongen te wonen in vervallen, goedkope hotels, die bekend staan als Flophouse-hotels. Regisseur Monica Strømdahl heeft jaren besteed aan het documenteren van deze realiteit, waarbij ze de worstelingen en veerkracht vastlegt van de mensen die deze tijdelijke onderkomens als thuis beschouwen. Vier jaar geleden ontmoette ze Mikal, een van de vele kinderen die opgroeien onder deze precaire omstandigheden. Door zijn verhaal te delen, hoopt Mikal een verborgen crisis aan het licht te brengen en anderen in vergelijkbare situaties te helpen. Flophouse America volgt Mikal terwijl hij een jeugd doormaakt die gekenmerkt wordt door armoede, verslaving en instabiliteit. Mikal is slim en welbespraakt, maar de worstelingen van zijn ouders verhinderen hen om hem de stabiliteit te geven die hij nodig heeft. Door Mikals perspectief schildert de film een intiem portret van veerkracht, hoop en de harde realiteit van het leven aan de rand van de samenleving. 

 

logo on tour amersfoort

 


 

 

 
 

 

 
 

 

Ben jij een filmliefhebber? En wil je een bijdrage leveren aan een betere wereld, hoe klein ook? Dan zijn wij op zoek naar jou

‘Movies that Matter’, het filminitiatief van Amnesty International, vertoont eenmaal per maand in Amersfoort een film over mensenrechten. De films zijn favorieten van het jaarlijkse ‘Movies that Matter’ filmfestival in Den Haag en worden vertoond in Theater De Lieve Vrouw. Voorafgaande aan de film is er een korte inleiding, na de film volgt een gesprek. Waar mogelijk een ervaringsdeskundige gekoppeld aan de betreffende film. De organisatie van ‘Movies that Matter’ in Amersfoort is in handen van de lokale groep van Amnesty leden.

We zoeken: mensen die het leuk vinden om te organiseren, om sprekers te zoeken bij de films en om gastheer/gastvrouw te zijn. Jong of oud, vrouw of man, met wortels in Nederland of daarbuiten – iedereen die een paar uurtjes per maand wil meedoen is welkom.

Wij bieden: De mogelijkheid films al vóór de vertoning te bekijken. Ontmoeting met ervaringsdeskundigen gekoppeld aan een bepaalde film. Training en deelname tijdens het jaarlijkse ‘Movies that Matter’ festival in Den Haag.

Geïnteresseerd? Heb je nog vragen? Mail snel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een whatsapp naar 06-45705650