Amnestygroep Amersfoort

Movies that Matter

Agenda 2021

 

 

Met Movies that Matter On Tour brengen we festivalfavorieten naar filmtheaters in 16 steden door heel Nederland.

Van oktober t/m mei kun je daar een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek.

Locatie: Theater De Lieve Vrouw

 

 

 

11 oktober: Here We Are

 

 

Uri en Aharon hebben een unieke verstandhouding. Aharon voedt Uri geduldig en liefdevol op. Maar Uri is inmiddels volwassen, en zijn moeder vindt het tijd dat hij naar een gespecialiseerd tehuis gaat. Uri wil niet. En Aharon ook niet. Terwijl ze op weg zijn naar het tehuis besluit Aharon niet te gaan, en vader en zoon vertrekken op een trip door Israel. Here We Are is een prachtig verhaal over de worsteling van een toegewijde vader, en de moeilijke keuzes die komen kijken bij het zorgen voor iemand met een mentale beperking. Geregisseerd door Nir Bergman (een van de makers van In Therapy) en met bijzonder sterk acteerwerk van Shai Avivi als Aharon en vooral Noam Imber als Uri.

 

8 november: Antigone

 

 

Nadat haar ouders waren vermoord in Algerije toen ze nog maar 3 jaar oud was, vond Antigone een nieuw thuis in Montreal, samen met zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma. Nu, als tiener, ziet ze hoe Polynice verzeild raakt in de criminaliteit. En als de politie een dobbelspel op straat opbreekt, wordt Étéocle doodgeschoten wanneer hij protesteert tegen de arrestatie van zijn broer. Polynice wordt in hechtenis genomen, en hem hangt deportatie boven het hoofd wegens het aanvallen van een agent.
Antigone (prachtig gespeeld door debutant Nahéma Ricci) denkt dat ze Polynice kan redden met een bizar plan om zichzelf op te offeren. Maar de politie speelt het spel niet mee, en Antigone en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft. Losjes gebaseerd op Sophocles’ Griekse tragedie, over een vrouw die de wet breekt uit loyaliteit aan haar familie.

 

Met gastspreker Maurits Lesmeister
Maurits Lesmeister studeerde klassieke letterkunde in Amsterdam. Sinds 2015 geeft hij les aan het Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt, daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Amsterdamse afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond en als redacteur van het tijdschrift Roma Aeterna. Op dit moment houdt hij zich met name bezig met Latijnse poëzie uit de Napolitaanse Renaissance, maar voor Antigone heeft hij altijd tijd.

 

13 december: Dilemma of Desire

 

Bijna niemand weet hoe een clitoris eruit ziet. De meeste mensen herkennen haar uiteinde, maar niet het orgaan dat eronder zit. En in medische handboeken, waar de penis tot in detail wordt behandeld, wordt de clitoris vaak genegeerd. Wetenschapper Stacey Dutton wil verandering brengen in het feit dat de clitoris ‘eigenlijk bijzaak’ is.

 

 

 

 

 

  • Laatste wijziging: 24 januari 2021.