10 december: volg ons Write for Rightsevenement online
Vanaf de espressobar in de bibliotheek zenden we ook dit jaar een gevarieerd online programma uit tussen 15.30 en 16.30 uur
Het linkje naar de zoom bijeenkomst zullen we een uur voor aanvang hier plaatsen.
Elk jaar op 10 december (Wereldmensenrechtendag) organiseren we een Write for Rights evenement. Hieronder staan de fotoverslagen van de afgelopen jaren op een rijtje.
Daarnaast organiseren we nog tal van andere activiteiten.
Die kun je hier teruglezen
2023
Voormalig tweede kamerlid Naima Azough interviewde oud Amnesty Nederland directeur Eduard Nazarski tijdens de write voor rights actie. Het werd een indringend gesprek over mensenrechten, vluchtelingen en hoe nu verder. Een compilatie gefilmd in het Eemhuis Amersfoort.
Klik op de foto om de compilatie te bekijken.
2022
2021
2020
2019
OOK IN AMERSFOORT IS AMNESTY ACTIEF.....
Op 10 oktober organiseerden Amnesty Amersfoort en KEI-roze een avond over transpersonen met als keynote gast oud Kamerlid Lisa van Ginneken. Zij was het eerste transgender Tweede Kamerlid en zet zich, ook na haar Kamerlidmaatschap in voor zichtbaarheid en gelijke kansen voor de transgender-community en andere minderheden. Hoewel haar hoofdportefeuillles ICT en mobiliteit waren, heeft ze als Kamerlid ook aandacht gehad voor de nieuwe transgenderwet en schreef ze een initiatiefwet over de X in het paspoort. Lisa van Ginneken stond stil bij de noodzaak van een wet voor transpersonen en bij maatschappelijke ontwikkelingen zoals de opkomst van conservatieve bewegingen en wat dat betekent voor maatschappelijke tolerantie in het algemeen en voor transpersonen in het bijzonder. Aansluitend was er een panel, waarbij jonge transpersonen en non-binairs samen met Lisa van Ginneken vertelden over hun ervaringen. De avond werd afgesloten met een pubquiz, gepresenteerd door de bekende Amersfoortse activist, trans vrouw en make-up artiest Shamila van Vooren.
Op deze warme zomeravond waren velen naar het KAdEcafé gekomen om het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing Slavernij te luisteren en vragen te stellen over een onderbelicht deel van het slavernijverleden van Nederland. Gerrit Sepers, voorzitter van de werkgroep Amnesty Amersfoort lichtte toe waarom gekozen is voor deze insteek. “Het zit niet in ons collectief geheugen. In de 19e eeuw is er wel een mijlpaal bereikt bij de afschaffing van de slavernij. Maar heeft de Nederlandse regering zich daar wel aangehouden? De afschaffing is een eerste stap geweest van een langdurig proces. Of moeten we vaststellen dat slavernij van alle tijden is, en zal blijven? En als we naar het heden kijken neemt de Nederlandse overheid wel voldoende maatregelen om de moderne slavernij tegen te gaan? Dus interessante en prikkelende vragen die zeker aan bod zullen komen”. Wethouder Micheline Paffen- Zeenni benadrukte in haar openingswoord dat Amersfoort een inclusieve stad is, waar we gelijkwaardig met elkaar om gaan. Waar we met elkaar de verbinding zoeken.
“In den beginne was er niets. Of beter gezegd, er was stilte en daar dan een heleboel van. Die stilte ging over het slavernijverleden. In Nederland kraaide daar nauwelijks een haan naar. In het publieke debat ging het er weinig over en ook historici lieten het onderwerp liever links liggen.” Met deze woorden begon Niels Mathijssen zijn lezing over de omgang met het slavernijverleden in Nederland. Hij liet ons met aansprekende voorbeelden zien dat in tegenstelling wat mensen denken, Nederland nooit ‘wit’ is geweest. De ontwikkelingen van de ‘stilte’ naar de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij was en is een lange weg.
Reggie Baay vervolgde met zijn lezing ‘de Slavernij en slavenhandel in de Oost. Een onderbelichte geschiedenis’. In de ‘Oost’ het Indische Oceaangebied waren tussen de 660.000 tot 1.135.000 slaafgemaakten dit in vergelijk met de “West” (het Atlantische Oceaangebied) 550.000.
Na de formele afschaffing van de slavernij werden de tot slaafgemaakten contractarbeiders en bleven dus bezit van de ‘witte’ mannen met gruwelijke werkomstandigheden. De wijze waarop mensen te koop werden aangeboden (zie pamflet) blijft schokkend. Waarom is het verhaal van de Oost zo onbekend? Het ging om de specerijhandel, regionaal, slavernij was één vorm van dwangarbeid, het verleden is in tegenstelling tot de slavenhandel in de West, niet of nauwelijks doorgegeven.
Na de pauze vele vragen voor de sprekers, veel dank. Amnesty Amersfoort nodigt beiden graag nog eens uit om aan dit onderwerp een vervolg te geven.
Jaarverslag Amnesty Amersfoort 2023 verschenen
Voor iedereen die nog eens wil teruglezen wat Amnesty Amersfoort in 2023 heeft gedaan, lees ons jaarverslag 2023
De voorgaande jaren organiseerden we uiteenlopende activiteiten. Bekijk ze op de pagina Activiteiten.