Amnesty International Amersfoort
Groep Amersfoort
  • Home
  • Activiteiten
    • Podcasts
    • Nieuwsbrieven
    • Write for Rights
  • Movies that Matter
  • Voor wie
  • Contact
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Home
  3. Toon alle artikelen
  4. algemeen

Elk jaar op 10 december (Wereldmensenrechtendag) organiseren we een Write for Rights evenement. Hieronder staan de fotoverslagen van de afgelopen jaren op een rijtje.

Daarnaast organiseren we nog tal van andere activiteiten.

Die kun je hier teruglezen

 

2024

Op 7 december organiseerde de werkgroep Amnesty Amersfoort de jaarlijkse schrijfactie Write for Rights in de bibliotheek op het Eemplein. Er zijn die dag in bibliotheek het Eemhuis in totaal 726 brieven en kaarten geschreven. Alle brievenschrijvers bedankt. Zo hebben we laten weten dat de mensen voor wie we actievoeren moeten worden vrijgelaten. Ook Mevr. Paffen, wethouder van inclusie en diversiteit schreef mee. Dat het werkt bewijst de vrijlating van Neth Nahara. Zij heeft de gevangenis mogen verlaten. De zangeres en influencer uit Angola zat al meer dan een jaar vast omdat ze zich had uitgesproken over misstanden in haar land. Op eerste kerstdag liet de president van Angola weten dat een aantal gevangenen een pardon zou krijgen. Neth Nahara was een van hen. Haar zaak kreeg wereldwijd veel aandacht door de Write for Rights-campagne van dit jaar.
 
 
 
2412 schrijfactie    2412 gesprek
 
Om 15.00 uur was er in de espressobar een indringend gesprek van journaliste Sandra Rottenberg met Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Het gesprek ging over inclusie, mensenrechten en verbinding.
 
 
Kijk hier naar de samenvatting of klik op de rechter foto: https://www.youtube.com/watch?v=3LtVOMqK9u
 
 
 

 

 

2023

 Voormalig tweede kamerlid Naima Azough interviewde oud Amnesty Nederland directeur Eduard Nazarski tijdens de write voor rights actie. Het werd een indringend gesprek over mensenrechten, vluchtelingen en hoe nu verder. Een compilatie gefilmd in het Eemhuis Amersfoort.

Klik op de foto om de compilatie te bekijken.

2023 compilatieslide

 

 

2022

2022 uitzending

 

 
 
Ook dit jaar organiseerden wij weer een schrijfactie op 10 december in bibliotheek Eemhuis. Er zijn 154 brieven geschreven en 274 kaarten. Aan het eind van deze succesvolle schrijfdag bleven veel mensen luisteren naar de uitzending in de espressobar waar Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh vertelde dat ze dit jaar met extra aandacht schreef voor Nasser Zefzafi. Hij werd opgepakt omdat hij een preek in een moskee onderbrak in de stad waar haar familie vandaan komt. Nasser zit al lange tijd onder verschrikkelijke omstandigheden in eenzame opsluiting. Hij werd gemarteld en tot 20 jaar cel veroordeeld. Bonnie Geus vertelde over haar traumatische ervaringen met mensenhandel. Die gebruikt ze nu om op o.a. scholen voorlichting te geven en jongeren alert te maken op signalen van mensenhandel bij jongeren in de klas. Jos Houtman van Kei-roze stond stil bij de discriminerende wetten voor LHBTi+ in Rusland maar onderstreepte dat ook in Amersfoort oudere LHBTi+-ers nog regelmatig in de kast blijven wanneer zij in een verpleeghuis komen te wonen, uit angst om gepest te worden. Floris van Dijk van kamp Amersfoort legde de parallel tussen de politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Amersfoort werden opgesloten en gemarteld met de politieke gevangenen voor wie we als Amnesty ook dit jaar schrijven.Stadsdichter Twan Vet schreef speciaal voor deze gelegenheid dit gedicht:
 
Wees niet stil

Hang aan ieder woord het gewicht van hoop.
Ik voel het ook: ieder woord weegt zwaar
als lood. Hoe de afstand haast verdwijnt

tussen jou en mij – elke zin brengt ons
dichter bij elkaar. En wij schrijven maar,
omdat we weten dat het een verschil kan maken.

Schrijf dus uit het diepste van je tenen,
voor de mensen met een leven
dat gered kan worden door ons schrijven.

Kijk niet weg, probeer het leed niet te vermijden,
maar schrijf. Wees niet stil.
En onthoud: onze woorden maken het verschil.
 
Twan Vet
Stadsdichter Amersfoort
 
Gerrit Sepers voorzitter van Amnesty Amersfoort, stond stil bij de onmenselijke omstandigheden waaronder vluchtelingen in Lesbos worden opgevangen en bij de zogenaamde push-backs, waarbij vluchtelingen worden teruggestuurd de zee op. 'Schrijven heeft zin', benadrukte hij, 'Autocraten houden niet van de aandacht. Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering voor deze mensen en komt één op de drie mensen na de schrijfactie vrij.'
 
Behalve in de bibliotheek konden mensen op 10 december ook schrijven in de Johanneskerk, de Lutherse kerk en de Bergkerk en op zondagochtend 11 december stond Amnesty Amersfoort met een stand in de Xaveriuskerk, waar tal van mensen een schrijfpakket ophaalden. Elk jaar op 10 december (Wereldmensenrechtendag) organiseren we een Write for Rights evenement.
 
 
 

2021

2021 W4R bieb overzicht  2021 W4R Lucien  2021 W4R Martine

 

2020

2020w4r2

 

2019

2019 bieb 4  IMG 3458lowres

 

 

 

 

 

Home

OOK IN AMERSFOORT IS AMNESTY ACTIEF.....

 
 
 
 
 
 
  
 
Eén nacht in de schoenen van een vluchteling
 
 NvdV 2025 liggend
  
De nacht van 14 op 15 juni was de Nacht van de Vluchteling. Tijdens deze nacht liepen wij mee met een wandeltocht waarin de vlucht van vluchtelingen centraal stond. Afgelopen zondagochtend kwamen wij rond 07.45 uur aan bij de Mariënhof in Amersfoort. Na 40 kilometers lopen, werden we warm onthaald door familie en de organisatie van deze tocht.

Het was een bijzondere beleving om voor één nacht in de schoenen van een vluchteling te lopen. Lopen in een stil, donker bos is iets om nooit te vergeten. We trokken langs huizen waar mensen zich onwetend omdraaiden in hun bed. We werden - weliswaar op een hele kleine schaal- geconfronteerd met gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid die vluchtelingen voelen tijdens hun vlucht. Maar gelukkig liepen wij in een groep en trokken we elkaar er doorheen. Onderweg vonden we steun bij rustpunten die voorzien waren van voldoende eten en drinken. Bovenal liepen wij op goede schoenen en konden we terugkeren naar veilig thuis.
Tegelijk met de wandeltocht werd er in de Johanneskerk in Amersfoort een indrukwekkende 24-uurs wake gehouden. Deze wake werd gehouden voor de vluchtelingen die het afgelopen jaar aan de randen van Europa tijdens hun vlucht zijn overleden. Het maakte veel impact op ons om vlak voor de aankomst met elkaar deze wake te bezoeken. Het was heel waardevol om met elkaar aandacht te vragen voor de vluchtelingencrisis én ons daarbij fysiek en mentaal uit te dagen.
 

De Nacht van de Vluchteling is een wandeltocht om aandacht te vragen voor vluchtelingen. Sinds 2010 organiseert Stichting Vluchteling deze wandeltocht. Deelnemers lopen een route van 10, 20 of 40 kilometers. Dit jaar is er meer dan 1.7 miljoen euro opgehaald voor noodhulpprojecten van Stichting Vluchteling. Meer informatie is te vinden op https://www.nachtvandevluchteling.nl/.

 

28 mei en 15 juni: Rode lijn demonstraties in Den Haag 
 
 Op zondag 18 mei en zondag 15 juni organiseerde Amnesty samen met een aantal organisaties de demonstratie 'Trek de rode lijn', in Den Haag. Meer dan 100.000 mensen, respectievelijk meer dan 150.000 mensen vormden een menselijke ketting (in rode kleding) tussen het Malieveld en het Vredespaleis. Zo protesteerden we samen tegen het geweld in Gaza en de houding van kabinet-Schoof ten opzichte van de oorlogsmisdrijven van Israël. Samen hebben we een krachtig signaal afgegeven. Vertegenwoordigers van Amnesty Amersfoort liepen mee. 
 
 
trek de rode lijn     20250615 Trek de rode lijn
 

 

 5 mei bevrijdingsdag: 80 jaar vrijheid en actie voor Yahaya Sharif
 
L1001462
 
 
 
Maandag 5 mei is het Bevrijdingsdag: samen vieren we onze vrijheid én komen we in actie voor mensen die niet in vrijheid leven. Dit jaar komen we in actie voor Yahaya Sharif-Aminu. Hij schreef in 2020 een liedje en verspreidde het via WhatsApp. Vlak daarna werd hij opgepakt. Yahaya kreeg geen toegang tot een advocaat. Op 10 augustus 2020 veroordeelde een sharia-rechtbank in de Noord-Nigeriaanse staat Kano hem tot de doodstraf omdat hij in de tekst van het liedje de profeet Mohammed zou hebben beledigd. In de gevangenis gaat Yahaya’s gezondheid achteruit. Hij heeft veel last van astma en krijgt geen medicatie. De werkgroep Amnesty Amersfoort participeert in de activiteiten van gemeente Amersfoort, in het kader van 80 jaar vrijheid en roept op de petitie voor Yahaya Sharif-Aminu te tekenen.
   

Hartelijk dank voor uw bijdrage aan de collecte
 
 K8A0272 Amnesty International
 
Van 9 tot en met 15 maart 2025 vond de jaarlijkse collecteweek van Amnesty International plaats. Iedereen die bijdroeg aan de collecte voor Amnesty; mensen die doneerden, collectanten, wijkhoofden en coördinatoren hartelijk bedankt. Op dit moment is het tellen nog in volle gang. 
 

 

 

 terug naar boven

 

ZOEKEN

Sociale media

  • Onze sociale media
  • Instagram Amersfoort
  • Facebook
  • YouTube
AMNESTY INTERNATIONAL
  • Amnesty International
  • Amnesty International Nederland
  • Privacy
  • Word lid
LAATSTE WIJZIGING
4 juli 2025



© 2025 Amnesty Nederland Internetgroep
AMNESTY NIEUWS
  • Wereldnieuws
  • Goed nieuws
ACTUELE ACTIES
Actie banner